Rehberliğin İşlevleri

REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÇALIŞMALARI


Okulumuz Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin amacı; Milli Eğitimin genel amaçları doğrultusunda; öğrencilerimizin içinde bulunduğu gelişim dönemlerindeki sosyal, kişisel,psikolojik ve duygusal ihtiyaçlarına cevap vererek onların çevreleri ve kendileriyle uyumlu bireyler olabilmelerine yardımcı olmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak  psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerimiz yalnızca sorun çözmeye yönelik değil, öğrencilerimizin gelişimini destekleyen ve problem çözme becerisini kazanmalarına yardımcı olan gelişimsel ve önleyici rehberlik yaklaşımlarını temel almaktadır.

Çalışmalarımız, 
• Bireysel Rehberlik 
• Grup Rehberliği Etkinlikleri 
• Mesleki Rehberlik 
• Eğitsel Rehberlik 
• Test-Envanter uygulamaları
şeklinde sürdürülmektedir.

 

 

 

Bireysel Rehberlik ; 
Öğrencilerin karşılaştıkları sorunları çözebilmelerine yardımcı olmak için psikolojik danışma ilke ve yöntemleri doğrultusunda öğrencilerle bireysel görüşmeler yapılır.
Grup Rehberliği Etkinlikleri ;
Rehberlik saatleri içerisinde, öğrencilerin grup etkileşimini geliştirmeleri ve kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olmaya yönelik gelişim dönemlerine uygun etkinlikler yapılır. Rehberlik saatleri dışında ihtiyaca yönelik çalışmalar kapsamında grup rehberliği etkinlikleri gerçekleştirilir.
Eğitsel Rehberlik ;
Öğrencilerin geleceğe yönelik hedefler belirlemeleri ve bu hedefler doğrultusunda etkili ders çalışma ve zamanı verimli kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla bireysel görüşmeler ve grup görüşmelerinde bulunulur ve bilgi vermeye yönelik sunumlar gerçekleştirilir.
Mesleki Rehberlik ;
Öğrencilerin gelecekte yönelebilecekleri alanları ve meslekleri tanımalarına ve bu doğrultuda sağlıklı seçimler yapabilmelerine yardımcı olmak amacıyla etkinlikler ve bilgi verme çalışmaları,sunular yapılır. İlgi ve yeteneklerini tanımalarına yönelik test ve envanter uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin liseleri yakından tanımalarına yardımcı olmak amacı ile çeşitli geziler düzenlenmektedir. 
Test-Envanter uygulamaları;
Öğrencilerimizin farklı yönlerden kendilerini tanımalarına yardımcı olmak amacı ile çeşitli test ve envanterler uygulanmaktadır.

Genel Olarak  Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi'nin Ele Aldığı Konular

ü  Aileye yönelik çalışmalar ( İletişim, çatışma çözme , anne- baba tutumları, kural koyma, evde sorumluluk kazandırma vb gibi....)

ü   Arkadaş ilişkileri ( sorun çözme, empati, yardımseverlik, işbirliği, hatalı davranışları fark etme gibi sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar)

ü   Duygusal, sosyal ve akademik gelişim takibi ( Öğrenciyi tanımaya yönelik yapılan bireysel görüşme ve uygulamalar )

ü   Kişisel problemler (Yakın birinin kaybı, yaşanan bir rahatsızlık, ani davranış değişiklikleri, anne – baba 


ü   Verimli çalışma alışkanlığıayrılığı vb.)

ü   Sınav kaygısı

ü   Ergenlik dönemi



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 5  kişi beğendi